El día 15 de septiembre recibí una invitación de los campaneros de Albaida para acompañarles en la presentación del estudio realizado por el historiador Abel Soler sobre “Ocho siglos de toques manuales ininterrumpidos de campanas en Albaida”.
El sábado 24 de septiembre salimos alrededor de las 18.00 h. para asistir a la mencionada presentación Fran, Luisita, Kiko, Mari Carmen y yo. Cuando llegamos, como no andábamos muy sobrados de tiempo, nos dirigimos al lugar que se tenía que celebrar la charla, allí estaba realizando los preparativos mi amigo Luís Segrelles, campanero de Albaida, quien inmediatamente se ofreció para acompañarnos y enseñarnos el campanario y sus campanas.
Tengo que decir que me quedé maravillado por el gran trabajo realizado por este grupo de 16 campaneros, ya que entre otras cosas consiguieron una subvención para la restauración de este campanario que acusaba daños de estructura y con su esfuerzo y tesón consiguieron de los propios vecinos de Albaida reunir el dinero suficiente para introducir las campanas antiguas dentro de la sala y colocar en sus respectivas hornacinas cuatro campanas nuevas fundidas en Holanda y afinadas para que dieran las notas exactas “toda una auténtica maravilla”.
Quiero aprovechar también desde aquí para felicitarles por el maravilloso estado de conservación de todos los sistemas para el toque de campanas manual así como la propia limpieza del campanario y de sus campanas.
A las 8.30 h. tuvo lugar la presentación corriendo a cargo del párroco, el regidor de patrimonio, el presidente de los campaneros de la Catedral de Valencia y el mencionado historiador. A continuación copio un resumen de lo que allí se habló editado en el blog de los campaneros de Albaida:
Esta va ser la conclusió a la que es va arribar el passat dissabte en la presentació que vam organitzar els Campaners d’Albaida, per donar a conèixer l’estudi realitzat per l’historiador Abel Soler sobre, Huit segles de Toc Manual ininterromput de Campanes a Albaida. Un patrimoni viu, transmés oralment durant quasi 800 anys, que seguix actiu, bé es mereix distinguir-lo com a BIC, Bé d’Interés Cultural inmaterial. Tal com reconeix la llei de Patrimoni de la Generalitat, no es deu protegir tan sols monuments físics (castells, palaus, etc) si no també els monuments culturals i patrimonials que no es poden tocar, ja tenim exemples d’aquesta protecció com les bandes de música o la procesó de la Mare de Dèu de la Salut d’Algemesí.
La sala Turis Info, de la torre de del Palau dels Milà i Aragó, es va quedar xicoteta per albergar a la gran quantitat de gent que va assistir a aquest acte. Per part del Rector d’Albaida es va destacar la importància de les Campanes en els cristians. El Regidor de Patrimoni José Palací va fer un parlament molt emotiu destacant el fet diferenciador i únic que té Albaida amb el Toc Manual de huit segles i el potencial turístic i econòmic que pot suposar per a la població, també va donar tot el suport de l’Ajuntament d’Albaida a les iniciatives de la Colla de Campaners. Francesc Llop president dels Campaners de la Catedral de València, va insistir en la importància de conservar aquest patrimoni viu durant tants segles i l’exemple que suposa aquesta activitat per a altres Colles de Campaners de tota Espanya que estan recuperant el Toc Manual.
Finalment, Abel Soler va fer un resum dels més de 200 documents recopilats en l’estudi, destacant el fet de la primera fosa d’una campana en Albaida després de la Conquesta pel Rei Jaume I datada cap l’any 1248 i moltes anècdotes com que el tio Pepe el Campaner, home que va estar actiu fins els 94 anys, dia en una entrevista de premsa que es titulaba “Campanero más viejo de la región”, que la seua força per pujar al Campanar i la seua longevitat era perquè en la butxaca sempre portava alls. El mateix Pintor Segrelles es va casar en la filla del tio Pepe el Campaner, es per això, que va pintar en les seues il·lustracions estampes dedicades a la filla del Tio Pepe amb les Campanes d’Albaida.
L’acte va concloure amb un xicotet homenatge que els Campaners d’Albaida li vam voler fer a Antonio Blasco Penalba, Sagristà de la Parròquia, que porta fent els repics i els Tocs diaris manualment durant els últims 67 anys i va rebre una forta ovació per part de tots els presents.
Y al despedirnos mi amigo Luís Segrelles volvió a invitarme para estar con ellos en los toques y volteos procesionales el día de su Patrona, la Virgen del Remedio, donde si no tengo ningún contratiempo probablemente acudiré para disfrutar del precioso sonido de estas campanas.
No hay comentarios:
Publicar un comentario